Diferențe în Distanța de frânare la anvelopele cu crampoane

Pentru orice automobilist, siguranța este o problemă importantă căreia i se acordă întotdeauna o atenție sporită. Și aici anvelopele joacă un rol important, mai ales în timpul sezonului de iarnă. Dacă șoferul înțelege exact ce fel de distanță de frânare va fi obținută în timpul frânării de urgență, atunci cu siguranță va putea evita un accident sau o altă situație critică.

În acest articol, vom încerca să luăm în considerare exact modul în care se comportă anvelopele în timpul iernii și al verii. Merită spus că anvelopele de iarnă sunt mult mai fiabile pentru conducerea pe timp de iarnă. Dar chiar și în timpul iernii, șoferul poate întâmpina diverse situații rutiere atunci când același cauciuc împânzit se va comporta complet diferit. De exemplu, dacă pe un drum înghețat o astfel de anvelopă se va mișca mai încrezător, mușcând în suprafața gheții, atunci pe asfaltul umed, aderența nu va fi atât de încrezătoare.

Diferențe în Distanța de frânare iarna și vara

În primul rând, să definim conceptul de "distanță de frânare". Aceasta este distanța pe care o parcurge mașina de la punctul în care a fost apăsată pedala de frână până la punctul de oprire completă. Cu cât distanța este mai scurtă, cu atât va fi mai sigur să conduci această mașină. După cum am menționat deja, această cale va fi complet diferită pe fiecare suprafață a drumului. În același timp, acest indicator poate diferi în funcție de perioada anului.

Principala concluzie la care ajung experții este că anvelopele de iarnă împânzite arată cel mai bun rezultat pe gheață și zăpadă. În același timp, cu cât temperatura este mai mică în exterior, cu atât Distanța de frânare va fi mai scurtă. În medie, este de aproximativ 40 de metri când viteza scade de la 50 kmh la 5.

Vara, dimpotrivă, anvelopele cu vârfuri sunt foarte periculoase, deoarece alunecă cu aceleași vârfuri pe asfalt umed și uscat. În unele cazuri, în funcție de circumstanțe și de marca mașinii, distanța de frânare poate depăși cifra de iarnă de mai multe ori. Din acest motiv, nu trebuie să uitați să schimbați anvelopele în conformitate exactă cu sezonul.